Coraz więcej osób docenia zalety diet pudełkowych. Przede wszystkim dzięki temu można odpowiednio zbilansować posiłki, a jednocześnie np. przerwa na lunch w pracy jest efektywnie wykorzystana. Najedzony pracownik to bardziej produktywny pracownik, dlatego jeśli w firmie nie ma kuchni czy bufetu, to warto zainwestować w posiłki dla pracowników składające się z jednego lub kilku posiłków. W dzisiejszym poradniku podpowiemy, jak znaleźć najlepszy catering dietetyczny dla pracowników biurowych.
Spis treści
- 1 Dobierz ilość posiłków – zapewnij pracownikom energię na cały dzień pracy lub przerwę na lunch
- 2 Zbilansowanie ma znaczenie, czyli posiłki białkowo-węglowodanowe z dodatkiem warzyw i owoców
- 3 Zwróć uwagę na różnorodność posiłków na każdy dzień
- 4 Dopasowanie do potrzeb żywieniowych (wege) i nietolerancji pokarmowych
Dobierz ilość posiłków – zapewnij pracownikom energię na cały dzień pracy lub przerwę na lunch
Polityka firmy wobec pracowników może być różna. Bardzo często jednak praktykuje się przerwy w pracy na lunch. Mogą one trwać do godziny i o tyle przedłużony jest dzień pracy. Gdy pracownicy mają sami załatwiać jedzenie na mieście, to często może się zdarzyć, że nim zostanie dowiezione przerwa mija i muszą ukradkiem spożywać posiłek w trakcie pracy. Poza tym tracą czas na zamawianiu. Lepszym rozwiązaniem jest nawiązanie współpracy z firmą cateringową o ferującą dietę pudełkową i zaproponowanie pracownikom skorzystanie z takiej opcji. Tutaj można dać do wyboru tzw. office box albo sam lunch. Taką ofertę znajdziecie na stronie: minutaosiem.pl. Trzy posiłki, choć wydaje się to zbyt wiele, to jednak najedzony pracownik to bardziej produktywny pracownik i takie rozwiązanie sprawdza się zwłaszcza wtedy gdy od czasu do czasu trzeba pracować po godzinach. Dieta pudełkowa dla pracowników biurowych może składać się z drugiego śniadania, lunchu i podwieczorku albo samego lunchu.
Zbilansowanie ma znaczenie, czyli posiłki białkowo-węglowodanowe z dodatkiem warzyw i owoców
Na pewno wybierając odpowiednią dietę pudełkową należy zwrócić uwagę na to, czy każdy posiłek dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych. Bez wątpienia gwarantem tego jest współpraca firmy z profesjonalnymi dietetykami, którzy pomagają w ustalaniu menu, a nawet porcji. W końcu te ostatnie powinny być dobierane indywidualnie, pod względem zapotrzebowania energetycznego danej osoby. Przeciętny pracownik biurowy potrzbuje od 1800 do 2000 kcal w ciągu dnia. Oczywiście energii dodają posiłki białkowo-węglowodanowe z dodatkiem warzyw i owoców. Dlatego przykładowy lunch może składać się z: gulaszu z batatów z indykiem, jarmużem, masłem orzechowym i kaszą pęczak.
Zwróć uwagę na różnorodność posiłków na każdy dzień
Warto wybrać taki catering dietetyczny, który nie będzie monotonny. Trudno wszak jeść codziennie skrzydełka z kurczaka czy też zupy. Dlatego różnorodność to ważna cecha dobrej diety pudełkowej. Jednocześnie muszą być zachowane składniki odżywcze w każdym posiłku i każdy musi dostarczać porcji witamin i minerałów, tak by nie było żadnych niedoborów. Jednego dnia na lunch może być lasagne mięsna z sosem i surówką, innego rolada z indyka z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami, a kolejnego domowe gołąbki z surówką.
Dopasowanie do potrzeb żywieniowych (wege) i nietolerancji pokarmowych
Oczywiście może się zdarzyć, że pracownicy cierpią z powodu nietolerancji pokarmowych i alergii i takie kwestie powinny zostać uwzględnione w diecie pudełkowej. Dla osób uczulonych na gluten należy wybrać dietę gluten free, z kolei dla wegetarian dietę wege. Koszt takich modyfikacji nie musi być duży, a pokazuje się, że dba się o potrzeby swoich pracowników. Zresztą można zorganizować dni wege dla wszystkich pracowników. W końcu taka dieta jest zdrowa i pozwala oczyścić organizm z toksyn. Z dobrych diet można wybrać także tę z dodatkiem ryby przeznaczoną dla semiwegetarian. Taka dieta jest cennym źródłem kwasów Omega-3, które są ważne dla prawidłowego działania układu nerwowego.
Dowóz w dogodnych godzinach pod drzwi jest niewątpliwą zaletą diety pudełkowej. Można dopasować go do godzin przerwy w pracy. Wtedy po posiłku wszyscy z nowymi siłami wrócą do pracy. Dieta pudełkowa jest wygodna i dzięki niej nikt nie musi wychodzić z budynku firmy by pójść na lunch i tracić cennego czasu. Nie trzeba też inwestować w bufet czy kuchnię. Jednocześnie firma może uchodzić za nowoczesną i przyjazną pracownikom.