Garnki ze stali nierdzewnej są jednymi z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych rodzajów. Jest to materiał idealny do wykorzystania w kuchni, ze względu na swoje właściwości i odporność, nawet przy intensywnym użytkowaniu. Warto jednak rozważyć kilka kwestii przed zakupem, żeby wybrać akcesoria naprawdę dobrej jakości. Czym kierować się przy wyborze tego typu garnków? 

Jakość wykorzystanej stali

Dobre garnki ze stali nierdzewnej powinny zawierać domieszkę chromu i niklu. Obecność w składzie tych dwóch pierwiastków, będzie świadczyła o stali naprawdę wysokiej jakości, przez co same garnki będą bardziej wytrzymałe i odporne na korozję. Najlepsze warianty posiadają symbol 18/10, oznaczający, że w składzie stali znajduje się 18% chromu i 10% niklu. Optymalnym wyborem będą też parametry 18/8. Na rynku można znaleźć także modele o oznaczeniu 18/0, które nie zawierają niklu, więc ich wytrzymałość będzie nieco mniejsza. Przy wyborze garnków z dobrej jakościowo stali, naczynia na pewno nie wpłyną w żaden sposób na wygląd czy smak przygotowywanych w nich potraw. Taka powierzchnia nie odkształca się pod wpływem temperatury oraz ewentualnych uderzeń. Tego typu garnki nie ulegają również odbarwieniu, nawet w przypadku składników o intensywnych barwach oraz w sytuacji przypalenia przygotowywanego w nich jedzenia.

Wielowarstwowe dno i grubość ścianek

Ważnym aspektem, którym warto kierować się przy wybieraniu garnków ze stali nierdzewnej, jest ilość warstw, które składają się na dno naczynia. Najlepsze są te z kilkoma warstwami, w których umieszcza się wtedy wkładki z aluminium czy miedzi. Te metale dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu garnek szybciej się nagrzewa i temperatura wzrasta równomiernie po całej powierzchni. Znacząco ogranicza to choćby ryzyko przypalenia potraw. Jednocześnie przy wielowarstwowym dnie, temperatura jest dłużej utrzymywana, zatem przygotowane posiłki będą wolniej stygnąć. Z tego względu warto wybierać także modele z grubszymi ściankami, ponieważ będzie to wpływało na nagrzewanie się garnków i utrzymywanie przez nie ciepła. Te aspekty znajdują z kolei odzwierciedlenie w tym, że gotowanie w takich garnkach będzie szybsze i pozwoli na oszczędność energii. Oczywiście większa grubość dna i ścian wpływa na wytrzymałość całego naczynia, które wykazuje wtedy większą odporność na uszkodzenia mechaniczne czy odkształcenia.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Na pewno poza jakością można też patrzeć na styl wykonania. Kształt samych garnków, pokryw czy uchwytów wpływa na ich wygląd i sprawia, iż takie akcesoria mogą być ozdobą kuchni. Ważnym aspektem użytkowym jest natomiast możliwość korzystania z nich w piekarniku. W tym celu naczynie musi być odpowiedniej grubości i wykonane w całości ze stali, bez żadnych elementów plastikowych czy drewnianych, które będą wrażliwe na wysokie temperatury. W kontekście pokrywek najbardziej optymalne są te ze szkła żaroodpornego. W takiej sytuacji w garnku spokojnie można zapiekać dania przygotowywane w piekarniku. W przypadku takiej pokrywki jest ona również przezroczysta, co ułatwia gotowanie, gdyż nie trzeba jej zdejmować, żeby zobaczyć jaki jest stan przygotowywanej potrawy. Dobrze jeżeli w pokrywie ulokowane są otwory odpowietrzające, umożliwiające odprowadzanie nadmiaru pary wodnej.

Dlaczego warto wybrać garnki ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna jest optymalnym materiałem w kontekście garnków. Akcesoria dobrej jakości będą odporne na korozję i stanowią inwestycję na lata. Same właściwości stali sprawiają, iż powierzchnia szybko się nagrzewa oraz utrzymuje temperaturę. Pozwala to na oszczędność czasu i zasobów energii potrzebnych do gotowania. Przygotowane w nich dania zachowają nie tylko pełnię smaku, ale i dobry wygląd. Większość modeli można też wykorzystywać na kuchniach indukcyjnych i w piekarnikach.

Więcej o garnkach do kuchni na stronie: https://wmieszkaniu.pl/jakie-garnki-do-kuchni-emaliowane-aluminiowe-czy-stalowe-art1104.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*