Sztuka cukiernicza rozwija się dynamicznie: pojawiają się nowe techniki wypiekania ciast i deserów, stają się modne niebanalne połączenia składników, zmianom ulegają podejścia do zdobienia tortów. Dziś porozmawiamy o tym, jakie trendy zapanują w branży cukierniczej w 2024 roku.
Jeśli z kolei będziesz chciał poczęstować się oryginalnymi wypiekami i innymi przysmakami na słodko, wykonanymi według modnych tendencji, mamy świetne miejsce do polecenia. Tortownia na Bema to słynna wrocławska cukiernia, w której są wypiekane nowoczesne, oryginalnie udekorowane torty. Wypiekając i zdobiąc desery cukiernicy mistrzowsko łączą tradycyjne podejścia do zdobienia tortów i nowoczesne trendy w sztuce cukierniczej, co jest jednym z powodów ogromnej popularności tego lokalu.
Przejdźmy teraz do podstawowych trendów cukierniczych 2024.
Spis treści
Fantazje w stylu fusion
Świat cukierniczy od dawna ma zwyczaj uchwycania globalnych smaków w małych, zachwycających przysmakach. W 2024 roku świat cukierniczy podbije reinterpretacja smaków fusion i unikalnych kombinacji, które sprawią, że nasze kubki smakowe będą drżeć z podekscytowania. Bądźcie gotowi na intrygujące połączenia składników, takich jak czekolada z lawendą i nutą japońskiej matchy albo karmel z szafranem i pistacjami z Bliskiego Wschodu – są to kulinarne podróże, które obiecują przenieść nas na inne kontynenty za sprawą jednego kęsa.
Nowości deserowe i renesans retro
Nieodparty urok nostalgii często wpływał na branżę cukierniczą, i 2024 rok nie będzie wyjątkiem. Oczekujcie zachwycającej fali zabawnych nowości deserowych i renesansu retro, które przywołują odległe wspomnienia z dzieciństwa. Klasyczne słodycze przejdą nowoczesne transformacje, zadowalając zarówno młodzież, jak i tych, którzy są młodzi duchem.
Wegańskie torty
Chociaż wcale nie są nowością, będą pełnić ważną rolę na rynku cukierniczym przez cały 2024 rok. Radykalna i stała zmiana preferencji konsumentów dotycząca przejścia z żywności pochodzenia zwierzęcego na żywność pochodzenia roślinnego, przekształca branżę cukierniczą. Coraz więcej nie tylko tortów, ale także innych słodyczy będzie produkowanych zupełnie bez jaj, masła i nabiału w składzie.
Ekologiczne opakowania
W odpowiedzi na wzmagające się problemy ekologiczne, branża cukiernicza podejmuje znaczące kroki w kierunku ekologicznych opakowań w 2024 roku. Innowacje w dziedzinie opakowań, takie jak: materiały biodegradowalne opakowania, a nawet jadalne opakowania, staną się bardziej powszechne. Cukiernicy będą dążyć do zmniejszenia użycia plastiku i wyboru ekologicznych alternatyw, zapewniając jednocześnie bezpieczeństwo produktów i ich długotrwałą świeżość. Promowanie ekologicznych metod będzie miało priorytet zarówno dla smakowitych przysmaków, jak i ochrony naszej planety.
Autentyczne słodycze na topie
Dawniej produkty z daleka niosły ze sobą aurę ekskluzywności i niecodzienności, ale sytuacja się zmieniła. Obecnie konsumenci wolą kupować lokalne jedzenie, co dotyczy także wyrobów cukierniczych. Wypieki zyskują na autentyczności, dzięki wyjątkowym recepturom, postrzeganiu jakości i korzyści zdrowotnych.
2024 rok zapowiada się jako czas innowacyjnych i ekscytujących trendów cukierniczych. Od globalnych smaków po ekologiczne opakowania i zdrowsze produkty – cukiernicy podnoszą poprzeczkę, aby sprostać rosnącym oczekiwaniom konsumentów.
Analiza trendów w branży cukierniczej na 2024 rok jasno wykazuje, że dąży ona nie tylko do zadowolenia naszych kubków smakowych, ale również do wdrażania ekologicznych i zdrowych metod przygotowywania deserów. Zatem przygotujcie się na odkrycie świata zachwycających smakołyków, które pozostawią niezapomniane wrażenia na długie lata.