Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta pora roku, tak inna od gorącego, aktywnego lata, wymaga także zmian w jadłospisie. Zastanawiasz się, co w nim uwzględnić, aby dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie w pełni cieszyć się otaczającą aurą? Oto kilka wskazówek i inspiracji.
Spis treści
Dieta na jesień – sięgnij po dostępne lokalnie owoce i warzywa
Zdrowa dieta to taka, w której znajduje się duża ilość naturalnych, nisko przetworzonych składników – dobrze, gdy są wolne od nadmiaru konserwantów i innej chemii. Ta wskazówka dotyczy w bardzo dużej mierze warzyw oraz owoców, które rosną zgodnie z określonym kalendarzem upraw. Już sam ten fakt może skłaniać do wprowadzenia zmian w jesiennym jadłospisie. W październiku czy listopadzie trudno będzie kupić krajowe truskawki, maliny czy czereśnie. Dlatego warto poszukać dla nich alternatywy – tak, aby uniknąć nadmiernego sięgania po produkty sprowadzane z odległych krajów, które wymagały bardziej intensywnej konserwacji.
To doskonały czas, aby sięgnąć po łatwo dostępne jesienią skarby natury, choćby takie jak:
- jabłka i gruszki,
- dynia,
- papryka i cukinia.
Jesień jest również sezonem grzybowym – intensywny aromat prawdziwków czy maślaków sprawdzi się idealnie jako gwiazda obiadu, czy kolacji o tej porze roku.
Jesień to czas na zadbanie o swoją odporność
Jednak dostępność określonych gatunków owoców i warzyw to nie jedyny powód, dla którego jesienią warto spojrzeć na swój jadłospis z innej perspektywy. Niesprzyjająca aura – coraz chłodniejsze i krótsze dni, deszcz, silny wiatr czy przymrozki – może sprzyjać większej podatności na różnego rodzaju infekcje. Nie bez powodu to właśnie jesienią tak wiele osób zmaga się z przeziębieniem, grypą i podobnymi problemami zdrowotnymi. Warto pomyśleć o dobrym przygotowaniu organizmu na to wyzwanie – dobrze zbilansowany jadłospis pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Właśnie dlatego jesienią, poza warzywami i owocami wymienionymi powyżej, warto też sięgnąć po:
- ryby i inne źródła cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych – można je też znaleźć np. w tłuszczach roślinnych czy w orzechach,
- imbir, czosnek czy kurkumę – wyjątkowo smaczne, rozgrzewające, a zarazem od wieków cenione w „babcinych recepturach” na odporność,
- produkty pełnoziarniste, które są bogatym źródłem białka oraz cennych witamin i minerałów.
Bardziej sycące i rozgrzewające posiłki korzystnie wpłyną na Twoje samopoczucie i mogą być kolejną cegiełką w walce o dobrą odporność.
Zalecenia dotyczące zmian w jadłospisie na jesień najlepiej wprowadzić w życie, oddając przygotowanie menu w ręce ekspertów. Dobrym pomysłem może być np. dieta pudełkowa. Menu dostarczane przez sprawdzone firmy cateringowe, na przykład takie jak Nice To Fit You, jest zawsze dopasowane do specyfiki pory roku i oparte w dużej mierze o lokalne produkty. Dlatego wśród propozycji na pewno znajdziesz typowo jesienne potrawy, które idealnie spiszą się w październiku czy listopadzie. Koniecznie sprawdź dostępne potrawy i zainspiruj się!